preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 2. 2017.

Ukupno: 385279
Ovaj mjesec: 1062
Ovaj tjedan: 619
Carnet novosti
 

Područna škola Poznanovec

Povijest škole

Početak obrazovanja u Poznanovcu počinje 10. rujna 1910.godine.Do tada najbliže škole bile su u Maču (udaljena  6 km), Zlataru (udaljenoj 7.5 km),te Gornjoj Bedekovčini ( udaljenoj 4.5 km).

Nastava se odvijala tada u novosagrađenoj školi-prizemnici svega 8 m udaljenoj od ceste na zemljištu danas postojećeg školskog dvorišta. Uređena je bila jedna učionica,hodnik i stan za učitelja od dvije sobe,kuhinje s nuzprostorijama i gospodarskom zgradom.. Škola je bila predviđena za tri susjedna sela :Lug Poznanovečki,Poznanovec i Mali Bukovec ,te zauzimala centralni položaj tih triju sela. Školske godine 1910/11. bilo je ukupno 133 učenika u 4 niža razreda. Prvi učitelj bio je Fabijan Šadek poznat po strahovitom batiniranju kao jedinom odgojnom metodom za postizanje discipline.

25.12.1943.Partizani su zapalili tadašnju zgradu škole jer se u njoj okupljao „Gestapo“,tako da se nastava do izgradnje nove zgrade odvijala na više privremenih lokacija dok se nije sagradila nova školska zgrada koja i danas egzistira .Gradnja škole trajala je od  10.rujna 1947 godine i sve do 1955.godine kada je uveden u ovu školu i 5. razred s učenjem njemačkog jezika. Tada je bilo 6 razreda s pet odjeljenja,118 djece koje je poučavalo troje učitelja. Nastava se u toj školskoj zgradi odvija sve do danas.

 

PŠ Poznanovec danas

            Područna škola Poznanovec ,danas je u sastavu Osnovne škole Bedekovčina.

            Redovna nastava odvija se u četiri razredna odjela i u dvije smjene ,jer škola ima samo dvije učionice. Školu pohađa 50 djece u sva četiri razreda ,a poučavaju ih 4 učiteljice,2 vjeroučiteljice, učiteljice iz Njemačkog jezika, Engleskog jezika, te učiteljica iz Glazbene kulture. Djeca su uključena u izbornu nastavu  Vjeronauka i Njemačkog jezika ,te razne izvannastavne  aktivnosti: Nogometna grupa, Dramsko-recitatorska grupa, Napredni Englezi ,te Njemačka grupa. Sva djeca škole hrane se redovito u školskoj kuhinji.

U prostoru škole odvija se i nastava Male škole  dva puta tjedno.

            Naša škola iako je područna ničim ne zaostaje od matične škole. Važno je napomenuti da djeca svakodnevno uživaju i igraju se na prostranom ,školskom dvorištu – igralištu okružena zelenilom i ljepotom prirode.

 

                                                                                                          Darinka Svečnjak        

 

           

 

           

 

 

Lipanjska događanja u PŠ Poznanovec 2017.

Područna škola Poznanovec širom otvara svoja vrata roditeljima i poziva ih  na zajedničku suradnju s učiteljima za dobrobit djece. Početkom lipnja je takva suradnja u PŠ Poznanovec bila više nego uspješna.

            03. 06. zainteresirani roditelji djece  ,učitelji PŠ Poznanovec i OŠ Bedekovčina na čelu s ravnateljem prof. Ivanom Paradijem ,zajednički su se okupili na dobrovoljnoj radnoj akciji  s ciljem uređenja vanjskog školskog prostora  PŠ Poznanovec. Tom prigodom zajedničkim radnim snagama obojao se betonski dio ograde, očistili su se rubnjaci, obajali se nosači koševa i golovi  ,ucrtale se crte na igralištu, flaksalo se i kosilo na sve strane…. Dvorišni prostor PŠ Poznanovec nakon radne akcije zasjao je  u punoj svojoj ljepoti.